Voice dialogue therapie

Wordt de baas over de ontregelende stemmen in je hoofd

Wist je dat je niet bestaat uit één ik, maar uit een heleboel ikken, of deelpersonen?  En sommige van die deelpersonen hebben wat veel ruimte gekregen in de loop van je leven, andere juist wat weinig. Met oprechte aandacht voor je verschillende ikken, ontdek je wat je blokkeert en wat je motiveert. Zo krijg je meer grip op je eigen leven. 

Wat is Voice Dialogue therapie?

Voice Dialogue is een manier om met je verschillende deelpersonen in gesprek te gaan. Die deelpersonen lijken een beetje op de stemmen in je hoofd. Je bent bijvoorbeeld op een verjaardag en er is nog taart over. Een stem in je hoofd zegt: Oh ja, lekker, ik neem nog een stukje. Daarop komt de tegenreactie: oh nee hè, je zou toch niet meer zoveel snoepen? Val je nu gelijk al weer voor een stukje taart?

Die twee stemmen die tegen elkaar in gaan kun je beschouwen als deelpersonen. De ene deelpersoon is de Snoeper, de andere de Interne Criticus.

Zo zijn er nog vele andere deelpersonen in jou. Van sommigen ben je je goed bewust, die staan vaak aan het roer. Anderen komen maar sporadisch naar boven en weer anderen heb je ergens in je leven zelfs helemaal weggedrukt.

Hoe werkt Voice Dialogue?

Het kan zomaar zijn dat een bepaalde deelpersoon bij jou een te grote rol speelt. Of er is een deelpersoon die je dolgraag meer naar voren wil laten komen, maar het lukt maar niet.

Stel je hebt een heel sterke Pusher in je. Die heeft ervoor gezorgd dat je heel wat bereikt hebt in het leven. Maar je bent wel doodmoe. Of bij jou is juist de Pleaser heel prominent aanwezig. Je wil het altijd maar anderen naar hun zin maken, maar dit gaat te vaak ten koste van jezelf.

Dan helpt het om een heus gesprek aan te gaan met je Pusher of met je Pleaser. Of juist met de tegenpolen, zoals de Dromer of de Grenzensteller. Dat klinkt misschien raar, een gesprek met een deelpersoon. Maar het kan echt!

Wat houdt Voice Dialogue in? 

Bij Voice Dialogue. Je wordt als het ware een van je deelpersonen, waarna ik een gesprek aanga met die deelpersoon. Het fascinerende is dat je in zo’n geval ook echt die deelpersoon bent. Je doet niet alsof. Je toon wordt bijvoorbeeld lager of hoger, je houding verandert en wat je zegt is soms ook totaal anders dan je zou doen als ‘hele’ ik.

Wat heb je aan zo’n gesprek met je deelpersoon?

Je krijgt inzicht in het ontstaan van jouw Pusher of jouw Interne Criticus. Je leert hem waarderen, je snapt waarom die doet wat die doet. En uiteindelijk begrijp je ook wat je als hele persoon kunt doen om je Grenzensteller meer naar voren te laten komen. Of je Perfectionist juist wat meer op de achtergrond kunt krijgen.

Je merkt dat je vaker ‘nee’ zegt tegen die mensen om je heen, waardoor je tijd over houdt voor jezelf. Of je merkt dat je zo nu en dan niets doet, waardoor de stress uit je lichaam verdwijnt.

Onnoemelijk veel deelpersonen in je

Je ziet dat ik al diverse deelpersonen benoemd hebt. Weet dat er onnoemelijk veel zijn! Er zijn er die vrijwel iedereen heeft en er zijn er die misschien alleen een klein clubje mensen heeft. Zoals de deelpersoon die houdt van arthousefilms uit de jaren 30, gedraaid in filmhuis.

In mijn praktijk gebruik ik de techniek van de deelpersonen meestal gecombineerd met andere technieken.

Ben jij nieuwsgierig hoe jouw 'ikken' jou kunnen helpen?

Meer lezen

Wil je meer weten over de methode Voice Dialogue? Ik vind zelf het volgende boek erg handzaam:

Ik ken  mijn ikken, Ontdek de andere kanten van jezelf met Voice Dialogue – Karin Brugman, Judith Budde, Berry Collewijn

Foto: yux-xiang-Aixc9XNggKg via unsplash