Traumatherapie

Wat is een trauma? Als een gebeurtenis of een ervaring te groot voor je is om te verwerken. Dat kan gaan om iets eenmaligs, zoals een ongeluk, een inbraak of een operatie. Het kan ook om iets gaan dat langere tijd duurt, zoals incest of pesten.

Maar of iets traumatisch voor je is, hangt vooral af van wat jij kunt dragen op het moment dat het gebeurt. Zelfs als jou iets heel heftigs overkomt, kan je het mogelijk toch verwerken. Omgekeerd kan iets ogenschijnlijk kleins voor jou te groot zijn om te verwerken.

Aarzel dus niet om hulp in te schakelen als je merkt dat iets voor jou te heftig is om te verwerken en je merkt dat het je belemmert in je functioneren en in prettig leven. 

Wat is traumatherapie?

Bij traumatherapie verwerk je de traumatische gebeurtenis of de traumatische belevingen, zodat je weer vrijuit kunt leven. Hierbij staat je lichaam centraal. Je hebt namelijk de heftige gebeurtenis(sen) opgeslagen in je lichaam. Het is zaak die weer los te laten. Dat kan zelfs zonder dat je de gebeurtenis herbeleeft.

Je leert (weer) luisteren naar je lichaam en merkt dat je lichaam niet langer los staat van je geest. Je bent weer een geheel. Stapje voor stapje merk je hoe je lichaam zich opent, hoe blokkades verdwijnen en klachten verminderen.

Voor wie?

Deze therapie is voor jou als je:

  • fysieke of psychische klachten hebt overgehouden na een overweldigende, schokkende gebeurtenis of als je langdurig iets hebt meegemaakt dat je niet kunt verwerken.

Denk aan een auto-ongeluk, incest, verwaarlozing, getuige zijn van een brand, gepest worden. Het kan zelfs terug gaan tot je eigen geboorte die erg zwaar voor je is geweest.

Maar ook kleinere voorvallen bijvoorbeeld als een voor jou belangrijk persoon je heeft afgewezen, als je gewond bent geraakt, gevallen, een ongeluk hebt gezien.

  • Als je onverklaarbare fysieke of psychische klachten hebt waarvan de dokters zeggen ‘dat je er maar mee moet leven’.

Dat kan gaan van een frozen shoulder, tot migraine tot depressie.

  • Vaak stress ervaart
  • Tegen burn out aan zit
  • Last hebt van slapeloosheid

Staat jouw klacht er niet bij? Neem gerust contact met me op.

Wat houdt de therapie in?

Het klinkt misschien vreemd, maar je lichaam ‘weet’ wat er nodig is, als je er maar naar luistert. In de veilige setting van mijn praktijkruimte help ik je om te ervaren wat je op dit moment in je lichaam ervaart, vanuit het hier en nu en je volwassen zelf.

Je hoeft niet terug naar de herinnering. Omdat het soms om grote hoeveelheden energie gaat die los komen, laten we de traumatische energie stukje bij beetje los. Jij leert zo zelf hoe dat werkt, zodat je weer de regie krijgt over je eigen leven.

Wil je hier meer over weten?

In het e-book Versterk je draagkracht, een gids, staat meer uitleg over hoe dat nou zit met je zenuwstelsel en vast zitten in de traumatische gebeurtenis. Ook staan er een aantal basisoefeningen in, die je helpen om je meer gewaar te zijn van je lichaam. 

Kosten

Een sessie kost 90 euro per uur. Na het eerste uur reken ik per kwartier.

De  behandelingen worden niet vergoed door de zorgverzekering. Voor ondernemers is er wel de mogelijkheid de kosten voor de behandelingen in mindering te brengen op de winst. Informeer hiernaar bij de boekhouder, accountant of de belastingdienst. 

Over Leonore

Leonore Noorduyn is zielscoach en helpt jou met een combinatie van therapieën om weer goed of nog beter in je vel te komen: op naar een betere versie van jezelf!